Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 1913 - 1914

14. 12. 2015

                      Rok 1913

 

Ve věcech obecních nenastalo žádných změn. Po tříletém správném výkonu vodovodu byla kauce k výplatě poukázána. Vody jest pořád nadbytek, tak že by stačila třem obcím.

Život hospodářský bral se svým tempem. Rok byl hospodářsky příznivý.

V životě politickém zaznamenati jest jenom opět debatování a radění v parlamentě vídeňském, pro nás však s výsledkem zcela neuspokojivým.

V zahraničních poměrech vře celý Balkán, Evropská diplomacie nemůže najíti recepisu, jak by poměry ty vyléčila. Když již státy jižní samy svoje hranice si ustanovily, vyskytla se myšlenka vsunouti mezi ně stát „Albánský“ pro nějž hledán kníže a pro nějž sháněny peníze a rozum. Jen aby nebyl stát ten zrovna příčinou nové evropské války.

 

 

                           Rok  1914

 

Rok ten počal slibně. Zima byla vystálá, práce polní pro brzko se dostavivší teplé počasí brzo začaly a vše se pěkně počalo rozvinovat. Když již řepy počaly vycházet a stromy pučet, uhodil ze 2/5 na 3/5 tak silný mráz, že zejména v krajinách teplejších všecko zmrzlo. Nejvíce trpěly řepy( na Velvarsku se napořád zaoraly) a ořechy, též někde švestky a hrušky. Jablka však zůstala vcelku zachovalá. Mráz ten pak zanechal na zimních pšenicích mnoho rezu, tak že sýpka byla pak moc slabá. Počasí do žní bylo studené, žně pak dobré i sklizeň řepy. Nejslabší byly první jeteliny, kdo však nechal na druhou seč, měl jetele tolik, jako bývá jindy o seč první. Obolí, ač krátké slušně mandelovalo, taktéž i řepa kde se nezaorala zde byly průřezy 90-10q po korci. Obilí slušně platilo a bylo hned po žních dosti prodáváno : pšenice 28-30K, žito 20-22k, ječmen 20-22K, oves 20-21K, řepa 2K, brambory, které někde všechny shnily držely se za 8-9K za 1q.

Později vše velmi vstouplo v následku vypuknutí Evropské války, jíž věnuji zvláštní článek v této knize, kde i poměry občanské vylíčeny budou.

V záležitostech obecních nestalo se nic památného. Různé komise, které za příčinou války byly ve skutek uvedeny, měly dosti práce, aby svým povinnostem dostály, zejména ona, která měla na starosti o výpomoc ženám, které muže na vojně měly a které by samy ani sklizeň ani setí byly neprovedly. Spojily se k výpomoci ať malí, ať velcí a tak spojenými silami se šťastně sklidilo, vymlátilo a i zaselo.

Dej Bůh, aby takové práce se nemusely v roce 1915 opakovati.

V tomto roce postavil se domek na Tuřanech a dostal č. 100.

 

26.1.1915

                                                       Zlonický

                                          Člen ob. zastupitelstva

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář